wat is me luna
hoe gebruik je me luna

Hoe gebruik je Me Luna menstruatiecups

Het gebruik van de Me Luna menstruatiecup is eenvoudig. Kort gezegd breng je de cup in de vagina om het menstruatiebloed op te vangen. Je spieren zorgen ervoor dat de cup moeiteloos en veilig op zijn plaats blijft. Na een paar uur haal je de cup er weer uit en maak je hem leeg. Vervolgens maak je de cup eenvoudig schoon en kun je hem opnieuw gebruiken. Hier in het kort de belangrijkste stappen:

 

  1. Desinfecteer de Me Luna en was je handen;
  2. Vouw de menstruatiecup;
  3. Breng de cup in;
  4. De cup vouwt uit in de vagina en vangt het menstruatiebloed op;
  5. Na maximaal twaalf uur was je je handen, haal je de cup uit en giet je hem leeg;
  6. Bij tussentijds gebruik afspoelen of afnemen en herhalen vanaf stap 2;
  7. Aan het eind van menstruatieperiode desinfecteren en opbergen in het opbergzakje.

Voor alle details kun je de bijsluiter downloaden.

Inbrengen en verwijderen

Om de Me Luna menstruatiecup in te brengen, vouw je deze op een manier die voor jou prettig is. We onderscheiden drie basis technieken (zie afbeeldingen), maar er zijn allerlei manieren mogelijk. Probeer verschillende technieken uit. Zo kom je er vanzelf achter welke manier voor jou het beste werkt. 

Ook de juiste positie in de vagina is een kwestie van uitproberen. Als de Me Luna op de juiste plek zit, zul je de cup niet voelen. Je kunt de cup niet te diep inbrengen.

Om lekkage te voorkomen, controleer je na het inbrengen of de Me Luna goed uitgevouwen is. Dit doe je door een vinger om de cup heen te bewegen van het onderste uiteinde tot aan de bovenste rand. 

Verwijderen gaat het beste als je hurkt. Je ontspant je en haalt de Me Luna er voorzichtig uit door de cup aan de onderkant licht in te drukken.

Was voor het inbrengen of verwijderen van de menstruatiecup altijd je handen!

inbrengen en verwijderen menstruatiecups
gebruik van Me Luna menstruatiecups is gemakkelijk

Tips bij eerste gebruik 

Het eerste gebruik van de Me Luna menstruatiecup kan even wennen zijn. Heb geduld en neem de tijd die nodig is om met de Me Luna vertrouwd te raken. Het kost de meeste vrouwen drie cycli om de cup goed te leren gebruiken.

Inbrengen en verwijderen lukt beter als je genoeg tijd inplant en ontspant. Laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Bedenk dat enige oefening nodig is en zoek rustig naar de routine die bij jou past. 

Als het inbrengen niet direct lukt, probeer het dan in een andere houding. Liggen, zitten, staan, hurken, een been omhoog. Er zijn geen vaste voorschriften. Probeer maar uit en vind je eigen manier. 

De eerste drie cycli is het handig om maandverband als back-up te gebruiken. De spieren in de vagina moeten zich instellen op het gebruik van de Me Luna. Daardoor kan in het begin enige lekkage voorkomen. 

Duur van het gebruik

Normaal gesproken is het voldoende als je de Me Luna twee tot vier keer per dag leegmaakt. De cup kan tot twaalf uur worden gedragen. Aangezien de sterkte van de menstruatie per vrouw en in de loop van de cyclus varieert, is ook de draagduur verschillend. Bij het eerste gebruik is het aan te raden om de cup met dezelfde regelmaat te vervangen als je tampon of maandverband. Op die manier krijg je een goed beeld van de draagduur die voor jou passend is. 

Reinigen en onderhoud

Het reinigen en onderhoud van de Me Luna menstruatiecup is eenvoudig. Wel is het belangrijk om je aan enkele basisregels te houden en zorgvuldig te werk te gaan. 

Voor het eerste gebruik desinfecteer je de Me Luna menstruatiecup drie minuten in ruim kokend water. 

Tijdens de menstruatie kun je de Me Luna na het legen schoonmaken met wc-papier of koud stromend water. Voor intensievere reiniging tussendoor adviseren wij onze Me Luna reinigingscrème. Na gebruik van schoonmaakmiddelen goed naspoelen met water om zeepresten te verwijderen.

Na de menstruatieperiode moet je de Me Luna in ieder geval een keer grondig desinfecteren door de cup drie minuten in water te koken. Na de desinfectie berg je de cup op in het meegeleverde bewaarzakje. 

reinigen en onderhoud menstruatiecups Me Luna
hoe gebruik je Menstruatiecups